E11 – Google Analytics Events

Sve što se dogodi na našem webu, možemo nazvati događajem. Ako nemate Evente u Google Analyticsu, niste planirali implementaciju analitike.

U 11. epizodi pogledajte što su Eventi u Google Analyticsu kao i neke moje primjere korištenja istih. Events ili Događaji u Google Analyticsu mjere dodatne aktivnosti korisnika, koje se ne mogu zabilježiti kroz “običan” kod za Google Analytics. Nakon “dosadnog” seta izvještaja, Eventi su jedan od najzanimljivijih dijelova Google Analyticsa i ako ih nemate, niste radili plan mjerenja ili implementacije.

ANALITIKA (S) PETKOM 11 – Google Analytics Events

Moram napomenuti da sam u videu nešto pogrešno objasnio, a ima veze uz Bounce Rate. Dakle, parametar “nonInteraction” znači “NE utječe li ovaj Event na Bounce Rate?” Pritom vrijednost “False” (default) znači – utječe, a vrijednost “True” znači – tako je, on NE utječe na Bounce Rate.

Za početak, ponovimo čemu služi set izvještaja pod granom “Behavior” ili “Ponašanje”. Uz njih doznajemo što su korisnici radili na našim stranicama.

Eventi se mogu koristiti za praćenje raznih aktivnosti korisnika, samo treba paziti da se s njima ne pretjera. Jedan od limita osnovnog Google Analyticsa jest 500 hitova po posjeti (Session), u što se ne ubrajaju Enhanced Ecommerce eventi. Taj se limit može lako doseći ako npr. svaki puta bilježimo kada korisnik pređe mišem preko svakog linka na stranicama. Jednom kad dosegnemo ograničenje hitova po posjeti, sve kasnije aktivnosti korisnika neće biti zabilježene u Google Analyticsu.

Prije nego što date developerima zadatak da kreiraju evente ili ih sami krenete kreirati kroz Google Tag Manager, dobro je napraviti plan mjerenja u kojem ćete popisati što ćete sve mjeriti, kao i plan implementacije u kojem ćete opisati na koje ćete načine mjeriti navedene evente. U planu mjerenja trebate navesti sve vrijednosti za polja Category, Action i Label kako biste znali što se nalazi u kojim vrijednostima. Vodite računa da plan posložite tako da vam kolone “Action” i “Label” ne sadrže samo jednu vrijednost, jer to vjerojatno znači da ste prikupljanje podataka mogli bolje organizirati.

Primjeri imenovanja GA evenata

Evente u Google Analyticsu možete kreirati okidanjem JavaScript koda nakon što korisnik nešto napravi, a možete ih kreirati i kroz Google Tag Manager. Ne zaboravite da parametar “nonInteraction” znači “NE utječe li ovaj Event na Bounce Rate?” Pritom vrijednost “False” (default) znači – utječe, a vrijednost “True” znači – tako je, on NE utječe na Bounce Rate. Ukoliko ne navedete ništa, odnosno ne unesete vrijednost za “Non-Interaction hit”, taj event utječe na Bounce Rate!

Na primjer, ukoliko želite pratiti otvaranje pop-up prozora za chat s agentom, tom eventu morate dati vrijednost nonInteraction: true. Takav event ne smije utjecati na Bounce Rate, s obzirom da se okida automatski, bez interakcije korisnika.

Načini kreiranja GA Evenata – Google Tag Manager

Novi Google Analytics App+Web sav je baziran na eventima, koji imaju veće mogućnosti definiranja, pa je bitno da što prije usvojite koncept evenata (događaja) u Google Analyticsu. Evente za App+Web možete kreirati i uz pomoć Google Tag Managera.

Kreiranje App+Web evenata u Google Tag Manageru

Eventi su vrijedan dio Google Analyticsa i ako ih nemate, znači da podešavanju svoje analitike niste dali dovoljno pažnje. Često nam je potrebna pomoć developera da ih postave, ali nemojte od developera zahtijevati da planiraju evente za vas – to je posao analitičara. Ukoliko ih dobro postavite, analize postaju kvalitetnije a samo nas mašta ograničava u njihovoj primjeni.

Zaključak o eventima u Google Analyticsu

Sretno vam organiziranje događaja u analitici! 🙂

Ovaj je video dio YouTube serijala ANALITIKA (S) PETKOM, u kojem se trudim pojasniti koncepte digitalne analitike. Želite li nešto od navedenoga implementirati, slobodno me kontaktirajte.