E12 – Špijuniranje uz Google Analytics

Google Analytics vam omogućuje da vidite što je svaki pojedini posjetitelj vaših web stranica ili mobilne aplikacije radio tijekom svake od svojih posjeta, a možete vidjeti i što radi konkurencija. Kako to, kako to?

Špijuniranje je možda teška riječ, ali u 12. epizodi serijala ANALITIKA (S) PETKOM pogledajte kako koristiti User Explorer, Cross Device te Benchmarking izvještaje. Provjerite i što nikako ne smijete raditi, da ne upadnete u GDPR probleme, kao i što ne trebate raditi ukoliko želite biti predvodnici u svojoj branši. Plus još par zanimljivih detalja.

Izvještaji pod nazivom “User Explorer”, “Cross Device” kao i “Benchmarking” dio su grane izvještaja u Google Analyticsu pod nazivom “Audience” ili “Publika”. Ti nam izvještaji govore o tome tko je sve posjetio naše web stranice.

Google Analytics Audiences
Audiences – Tko je sve bio na našim web stranicama

User Explorer omogućuje nam da vidimo listu (anonimnih) posjetitelja, koliko su puta posjetili naše stranice u odabranom periodu, koliko su sveukupno proveli vremena kod nas, jesu li štogod kupili i slično.

User Explorer – Lista anonimnih korisnika i njihovih ClientID-a

Ukoliko odaberemo nekog od anonimnih korisnika, možemo vidjeti što je taj korisnik/uređaj sve radio kroz sve njegove posjete u odabranom periodu. Zvuči pomalo jezivo, zar ne?

User Explorer – što je sve pojedini korisnik radio na vašim web stranicama! 😲

Sva se ova jezovitost ali i transparentnost može podići na još veću razinu ukoliko naš CRM (Customer Relationship Management) povežemo s Google Analyticsom. Webovi koji imaju opciju registracije korisnika, trebali bi omogućiti tzv. User-ID View u kojem se vide podaci o posjetama samo registriranih korisnika, sa svih njihovih uređaja.

Podešavanje User-ID Viewa u Google Analyticsu

Jednom kad omogućimo User-ID podatke, o čemu korisnici moraju biti obaviješteni na webu, možemo vidjeti posjete pojedinih korisnika kroz sve njihove uređaje. Umjesto anonimnog ClientID-a sad vidimo UserID-e. Pritom u Google Analytics ne smijemo slati podatke po kojima bismo mogli identificirati korisnika (PII – Personal Identifiable Information), jer je to kažnjivo a i Google bi vam za kaznu mogao izbrisati podatke iz analitike. Također morate paziti da osobe koje pristupaju Google Analyticsu ne znaju tko se nalazi pod šifrom “2488” jer ste u protivnom izazvali “curenje podataka” i kršite GDPR.

User Explorer – Lista registriranih korisnika i njihovih ID-jeva

User-ID nam zapravo ne služi za špijuniranje pojedinih korisnika, već nam služi da kvalitetnije analiziramo ponašanje naših posjetitelja prateći koje oni sve uređaje koriste. Tako možemo vidjeti kolika su preklapanja u korištenju različitih uređaja:

User-ID i Cross Device: koje sve uređaje koriste naši posjetitelji

Možemo vidjeti i koje su sve uređaje te kojim redom koristili u svojim posjetama. Započinju li posjete putem mobitela, a kupuju li putem desktopa ili obrnuto? Možda koriste samo jedan uređaj kroz više dana? Sve to možemo potvrditi gledajući Cross Device izvještaje, koji postoje u svim Google Analytics Viewima i nisu rezervirani samo za registrirane korisnike (ali su u slučaju registriranih korisnika točniji).

Cross Device – Device Paths: kojim redoslijedom posjetitelji koriste svoje uređaje

Možemo vidjeti i koje uređaje koriste za inicijalni dolazak, a koje za kupovinu, odnosno kupuju li u većini onim uređajima kojim su prvi puta došli na web ili ne?

Cross Device – Acquisition Device: kojim su uređajem došli na web, a kojim kupili?

Za kraj 12 epizode ostavio sam odgovor na pitanja koje često čujem: “Koliko sam bolji od svoje konkurencije? Koliko oni imaju posjeta?”
Bez obzira što vam Google Analytics neće dati točan odgovor na ova pitanja, kao niti mnogi servisi koji tako nešto obećavaju, u Google Analyticsu imate izvještaj koji vam može pokazati kako stojite u odnosu na druge webove u svojoj branši. Taj se izvještaj nalazi u meniju “Benchmarking”:

Google Analytics Benchmarking: kako stojimo u odnosu na konkurenciju

Benhcmarking nam omogućuje da vidimo koliko u prosjeku webovi slični našem imaju posjeta po pojedinim kanalima. Na taj način možemo vidjeti posjećuju li korisnici druge webove češće putem društvenih mreža, putem newslettera, kakav je prosječan Bounce Rate za newsletter i slično. Pritom su ćelije u tablici obojene zeleno (tu smo bolji od drugih) i crveno (u ovome smo lošiji). Također možemo uspoređivati svoj web s konkurencijom gledajući posjete po uređajima te zemljama.

Koliko god se Benchmarking izvještaji činili zanimljivim na prvu loptu, vjerujem da ćete ih rijetko koristiti. Naime, ukoliko se stalno budete uspoređivali s konkurencijom (a ovdje se uspoređujete samo s webovima koji su pristali da se njihovi podaci dijele, pa tako niti nećete moći vidjeti tuđe podatke ukoliko niste pristali da dijelite svoje podatke) moguće je da nikada nećete biti predvodnik. Želite li biti predvodnik ili sljedbenik?
Što god odabrali – sretno vam analiziranje! 🙂

Ovaj je video dio YouTube serijala ANALITIKA (S) PETKOM, u kojem se trudim pojasniti koncepte digitalne analitike. Želite li nešto od navedenoga implementirati, slobodno me kontaktirajte.