5 zgodnih primjera UTM tagova

Jeste li se ikada pitali zašto neki linkovi koje kliknete imaju duge URL-ove? Ti su linkovi UTM-tagirani kako bismo ih prepoznali u Google Analitici i bolje razumijeli ponašanje naših posjetitelja weba te optimizirali sve naše marketinške aktivnosti.

Analitika u teoriji kaže da su najvrjedniji posjetitelji oni koji dođu na vašu web stranicu upisivanjem URL-a izravno u preglednik/browser ili odabirom s liste favorita/oznaka/bookmarksa. Njihove se posjete u Google Analyticsu mogu pronaći kao da su došle s izvora Direct (none).

No praksa pokazuje da su mnogi posjetitelji kategorizirani kao Direct ustvari dolazili iz nekih drugih izvora, obično linkova u newsletteru koji se inače mogu lako pratiti, ali na ovaj su način izgubljeni ili profućkani.

Također, vi znate da su vaši kupci došli s Facebooka, ali ne znate koja ih je objava nagovorila da kupe vaš proizvod, a zbog koje objave su vašu web stranicu stavili u svoje bookmarke. Jednom kad se prebacite iz Statistike (jednostavno brojanje posjeta, klikova, lajkova) na Analitiku (traženje izvora konverzija i poboljšanja), UTM tagovi će vam biti od koristi i više nećete moći zamisliti da planirate kampanje bez njih.

ŠTO SU UTM TAGOVI / PARAMETRI ZA PRAĆENJE

Urchin Tracking Modules – UTM oznake ili UTM tagovi ili UTM parametri praćenja jedan su od načina kako pravilno kategorizirati odakle dolaze posjetitelji vaše web stranice! Kada je Google predstavio Google Analytics, stvorio je i alat za pravljenje URL-ova (Campaign URL Builder) koji vam pomaže da ispravno označite/tagirate svoje URL-ove. Omogućuje vam dodavanje do 5 parametara ili varijabli u URL vaše web stranice, što vam pomaže u praćenju tog određenog oglasa / posta / članka unutar Google Analyticsa.

Iako ih ljudi neprestano nazivaju „tagovima“, to su zapravo oznake ili parametri. Moje developersko iskustvo ne dopušta mi da ih nazivam “tagovima”, ali taj je izraz postao uobičajen, pa sam ga zadržao ovdje radi boljeg razumijevanja.

5 RAZLOGA ZA KORIŠTENJE URL BUILDERA

1. Izvor kampanje (utm_source)

Ovaj tag je obavezan i označava gdje se točno oglas prikazao. To može biti određeno ime portala, naziv društvene mreže ili slično. U Google Analyticsu vidljiv je kao dimenzija pod nazivom Source (Izvor)

2. Medij kampanje (utm_medium)

Označava način dolazaka na vaš web, ali predlažem vam da upotrebljavate Medij kao što biste ga koristili u Google Analytics-u: social, cpc, email itd. Ovaj je tag također obavezan, a u Google Analyticsu se može naći kao dimenzija Medium (Medij).

3. Campaign Name (utm_campaign)

Začudo, to bi trebao biti naziv vaše kampanje. 🙂 Grupa vaših oglasa putem različitih medija (banneri, newsletteri, članci) koji pokrivaju istu temu poput “Jesenska kolekcija 2020” ili “Early Bookinb 2021”. Ova je oznaka također obvezna.

4. Ključni pojam kampanje (utm_term)

Ovo bi trebala biti ključna riječ ili ključni pojam kojeg upotrebljavate za prepoznavanje vašeg oglasa. Ona će se također pojaviti kao dimenzija Keyword (Ključna riječ) u izvještajima Google Analyticsa.

5. Sadržaj kampanje (utm_content)

Ova se oznaka obično koristi za A/B testiranje, ali može se upotrijebiti za vrstu oglasa, tržište, jezik oglasa/stranice ili bilo koje druge slične podatke koji će vam pomoći razlikovati jednu verziju oglasa od druge. U Google Analyticsu vidljiva je kao dimenzija pod nazivom “Ad Content”.

Većina web stranica koristi UTM oznake, ali moje je iskustvo pokazalo da ih mnogi koriste na pogrešan način. Ne morate biti formalni ili strogi dok tagirate sve dok znate gdje ćete točno koristiti te tagove i gdje ćete u Google Analytics pronaći njihove podatke. Možete se igrati s pojmovima (utm_term) i sadržajem (utm_content) na način na koji smatrate da vam je najkorisniji, ali vodite računa o izvorima (utm_source) i medijima (utm_medium) kako biste dobili kvalitetnije izvještaje.

Većina korisnika nije sklona razmišljanju o široj slici ili nemaju definiran plan utm-tagova, pa obično svoje oglase / objave označavaju po vlastitoj logici. Stoga im izvještaji u Google Analyticsu ispadnu komplicirani i moraju se za svaku kampanju raditi iznova. Također, ako kreirate neke svoje medije, možete zbrčkati postojeće grupiranje kanala (Default Channel Grouping) u Google Analytics i svoje UTM-tagirane objave na Facebooku nećete pronaći pod kanalom “Social”, već pod “Other”. I molim vas, vodite računa o velikim slovima, jer ako pod utm_source stavite “Facebook” i “facebook”, to će stvoriti dvije zasebne stavke dimenzije “Source” u Google Analyticsu. Rješenje je jednostavno – koristite mala slova.

PRIMJERI PRILAGODBE UTM TAGOVA

1. Link u newsletteru

Uvijek, uvijek, uvi(wait for it!)jek koristite UTM tagove u svojim newsletterima! Ako ih šaljete redovito, svaki newsletter možete označiti kao zasebnu kampanju, ali newsletter možete koristiti i kao dio neke veće kampanje. Također jedan newsleter može sadržavati i linkove iz više kampanja. Ne zaboravite drugačije označiti svaki link u newsletteru, kako biste ih sljedeći put kvalitetno optimizirali!

UTM parametri mogu biti:

&utm_medium=email&utm_source=Newsletter&utm_campaign=Autumn+Newsletter&utm_content=logo+link

&utm_medium=email&utm_source=Newsletter&utm_campaign=Autumn+Collection&utm_term=Shoes

2. Website banner

Ako ne tagirate linkove na banerima, ti će se posjeti prikazati kao Referrals (Preporuke), pa nećete moći odrediti koji su točno banneri ili članci na portalu zaslužni za dolazak. Za dimenziju Medium možete koristiti podatak Banner ili Display, a neki primjeri banera mogu biti:

&utm_medium=display&utm_source=jutarnji.hr&utm_campaign=Autumn+Collection&utm_term=Shoes

3. Objave na društvenim mrežama

Slično prethodnom primjeru, ako ne tagirate objave na društvenim mrežama, te će se posjete bilježiti kao referrals (Medium), ali će zahvaljujući grupiranju Google kanala pojaviti i pod kanalom Social. Ipak nećete moći znati koja vam je točno objava donijela posjete webu.

Stoga pokušajte koristiti URL-ove poput:

&utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_campaign=Autumn+Collection&utm_term=Shoes&utm_content=darkpost

&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=Autumn+Collection&utm_term=Shoes

Vaši zaposlenici vjerojatno dijele vaše Facebook postove sa svojim prijateljima. Jednom kada pripremite linkove za svakoga od njih, a pritom pazite da (GDPR alert!) u linkove ne stavljate osobne podatke zaposlenika, znat ćete tko vam je pravi influencer. Možete koristiti kombinacije poput:

&utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_campaign=Autumn+Collection&utm_term=Shoes&utm_content=Sifra+Radnika

4. Potpisi u e-mailu

Siguran sam da u svom potpisu e-pošte imate link na web stranicu, ali znate li koji zaposlenik e-mailom generira većinu posjeta i čije su posjete najvrjednije? Vjerojatno ne znate, jer ti linkovi nisu tagirani, pa se u Google Analyticsu te posjete prikazuju kao Direktne odnosno izgubljene.

Evo kako možete pratiti potpise e-pošte za sve svoje zaposlenike:

&utm_medium=email&utm_source=signature&utm_campaign=email+signature& utm_content=Sifra+Radnika

Ali ako nekom pišete o vašoj “jesenjoj kolekciji”, ne zaboravite u tekstu e-maila staviti link na web tagiran kao:

&utm_medium=email&utm_source=email+body&utm_campaign=Autumn+Collection& utm_term=Shoes&utm_content=Sifra+Radnika

5. QR kodovi

Znate one čudne kodove koje zapravo nitko ne koristi? Oni koji ih koriste obično umjesto UTM tagova za praćenje stavljaju običan URL weba, pa zaključuju da “QR kodove ionako nitko ne koristi”. Ako ih pravilno tagirate, otkrit ćete da se QR kodovi ponekad i koriste!

Za skraćivanje URL-a s UTM-tagovima koristite servise za URL “skraćivanje”, poput Bit.ly. U protivnom ćete generirati QR kôd koji će biti predugačak i većina QR čitača ga neće moći pročitati.

Neki primjeri mogu biti:

&utm_medium=qr&utm_source=citilighy&utm_campaign=Autumn+Collection&utm_term=Shoes

&utm_medium=qr&utm_source=Vogue&utm_campaign=Autumn+Collection&utm_term=Shoes&utm_content=full+size

Bonus: Tiskani oglasi!

Također oglašavate svoju web stranicu u tisku ili na jumbo plakatima stavljanjem samo URL-a web stranice. Naravno, što bi ti još htio? Wroooong!

Pokušajte koristiti servise za skraćivanje URL-ova ili stvorite domene poput www.vogue.mojadomena.com, koje će raditi (301) redirekcije na URL kao npr:

www.mojadomena.com/kolekcija/?utm_medium=offline&utm_source=Vogue&utm_campaign=Autumn+Collection&utm_term=Shoes

Slobodno mi pošaljite neke svoje cool primjere utm-tagova. Volio bi ih vidjeti uživo ili iskoristiti neke od vaših prijedloga u sljedećim kampanjama.

Prvi put objavljeno na engleskom jeziku na Degordian Education Hub