E08 – Segmenti i Zorin

Segmenti su moćan dio Google Analyticsa i ako do sada niste koristili segmente, onda niste radili analizu i točka.

U osmoj epizodi ANALITIKE (S) PETKOM opisujemo kada, zašto i kako koristiti segmente u Google Analyticsu. Govorim u množini, jer mi je ovoga puta u goste na kratko svratio Zorin Radovančević te ispričao kada on i koliko koristi segmente. A promijenio sam i pozadinu videa 🙂

YouTube – ANALITIKA (S) PETKOM 08 – Segmenti i gost

Na početku videa prisjećamo se izvještaja koje smo obradili u prethodnoj lekciji ANALITIKA (S) PETKOM 07 – Kretanje kroz sučelje Google Analyticsa, 2. dio:

Tek korištenjem segmenata u analitici počinje prava analiza. Segmentom zahvaćamo samo određene korisnike po njihovim demografskim karakteristikama, tehnologiji, ponašanju i slično. U GA postoje već predefinirani segmenti, a vi možete kreirati svoje ili preuzeti već neke gotove segmente.

Vrste segmenata u Google Analyticsu

Neke segmente već svi imamo i možemo ih naći pod System Segments:

Segmenti sustava u Google Analyticsu

Možemo i sami napraviti svoje segmente:

Custom Segments (naši segmenti) u Google Analyticsu

Primjer kreiranja segmenta “Žene s iPhoneom”, kojeg opisujem u videu a kojeg možete i sami preuzeti te ubaciti u svoju analitiku:

Google Analytics segment “Žene s iPhoneom”

Nakon osnovnih detalja o segmentima, vrijeme je za gosta! Izuzetno mi je drago da je moj prvi gost Zorin Radovančević, suvlasnik agencije za Internet marketing i oglašavanje Escape Studio iz Osijeka, s kojim već čitavo desetljeće dijelim patnje i radosti web analitike 🙂

Vrijeme je za gosta – Zorin Radovančević

Zorin je pričao o tome koliko on koristi segmente i na koje načine. Prisjetili smo se jednog dokumenta kojeg smo davno dijelili, a koji sadrži primjere segmenata odnosno publika. Preporučujemo vam da navedeni Google dokument sami preuzmete i proučite.

Za kraj, ponovimo osnovne činjenice o segmentima u Google Analyitcsu:

Osnovne činjenice o segmentima Google Analyticsa

Ovaj je video dio YouTube serijala ANALITIKA (S) PETKOM, u kojem se trudim pojasniti koncepte digitalne analitike. Želite li nešto od navedenoga implementirati, slobodno me kontaktirajte.