E10 – Behavior izvještaji u GA (2) : Behavior flow, Site Speed i Site Search

U svakoj analizi bitno je na početku znati što tražimo, a zatim znati način kako doći do ispravnog odgovora. Nastavljamo s Behavior izvještajima, ovoga puta s "dosadnim" setom izvještaja: Behavior flow, Site Speed i Site Search

Jubilarna, deseta epizoda otkriva kako se korisnici kreću po vašim stranicama, koliko vam je web brz ili spor i što možete pritom popraviti, te pokazuje koliko se koristi tražilica na vašem webu. U videu spominjem i meni najzanimljiviji izvještaj za web trgovine, koji se pokazao koristan za prodaju, pa pogledajte:

Nastavno na prethodnu epizodu “Behavior izvještaji u GA”, u ovoj epizodi također spominjem izvještaje koji govore o tome što su korisnici radili na našim web stranicama.

Prvi je na redu set izvještaja pod nazivom “Behavior Flow”, koji vizualizira kretanje korisnika po webu, od početne (Landing) stranice, do nekoliko sljedećih stranica. Obratite pozornost na moje dodatno pojašnjenje u videu, jer sam naknadno gledajući otkrio da bi se moje prvo pojašnjenje moglo pogrešno interpretirati, pa sam snimio i detaljnije pojašnjenje.

Behavior flow – vizualni prikaz kretanja korisnika po našem webu

Site Speed izvještaji daju nam detaljan set podataka o brzini našeg weba, odziva servera, učitavanja stranice i slično. Čitav taj set podataka je koristan za SEO, jer je brzina prikaza web stranice jedan od bitnih faktora koji utječe na poziciju vaše web stranice na Google tražilici.

Site Speed – tehnički izvještaji o brzini vašeg weba

Interna tražilica (Site Search) manje je korišten set izvještaja na korporativnim webovima, ali se treba koristiti u web trgovinama, turističkim webovima ili bilo kojim webovima – katalozima. Iz ovih je izvještaja vidljivo što korisnici upisuju u internu tražilicu i na kojim stranicama.
Otkrit ću vam usput da je meni na nekom web shopu najzanimljiviji izvještaj iz kojeg vidim što korisnici upisuju u tražilicu, a da web trgovina to nema 😉

Site Search – izvještaj o korištenju interne tražilice

Prije nego završimo i jubilarnu, desetu epizodu serijala, da se prisjetimo što smo sve danas spomenuli:

Sadržaj 10. epizode serijala ANALITIKA (S) PETKOM

U sljedećoj epizodi završavamo putovanje Google Analytics Behavior izvještajima, te obrađujemo važan koncept – evente.

Ovaj je video dio YouTube serijala ANALITIKA (S) PETKOM, u kojem se trudim pojasniti koncepte digitalne analitike. Želite li nešto od navedenoga implementirati, slobodno me kontaktirajte.